Subota , 25 Maj 2019
Početna / Zabava / Slike / Životna priča koju treba pročitati u jednom dahu!!!

Životna priča koju treba pročitati u jednom dahu!!!

Životna priča jednog Balkanca-Bosanca koja se čita u jednom dahu, a zašto pročitajte!!!Naselje Turbe je udaljeno oko 7 km od Travnika na magistralnoj cesti M5 prema Donjem Vakufu. Turbe se nalazi u dolini Lašve, iznad koje je planina Vlašić, poznata i kao centar zimskog turizma, iTucson je grad u američkoj saveznoj državi Arizoni, te najveći grad i sjedište okruga Pima. Prema popisu stanovništva iz 2000. grad je imao 486,699 stanovnika, a cijeli okrug je ujedno i njegovo metropolitansko područje koje prema istom popisu nastanjuje 843,746 ljudi.

Kakve sada veze ima Turbe i Tuscon?? Nesretni rat koji je zadesio Bosnu i Hercegovinu odveo je jednog Bosanca čak do Tuscona. Ali nije to bio lagan put. Ahmet je proveo šest mjeseci u ratnim logorima u BiH, gdje je pretrpio višestruke prelome udova i rebara, ali je na kraju uspio preko Crvenog krsta da se prebaci do Istambula. tako da se u SAD-u prve četiri godine oporavljao u bolnicama. – Doktori su mi rekli da od 1.000 slučajeva s ovakvim povredama, jedan preživi. Ja sam dokaz za to – vjeruje Ahmet.  U Arizonu je Ahmet, zajedno sa suprugom Halidom i dvoje djece, otišao u avgustu 1998. Od humanitarne organizacije dobili su apartman, Halidi su pronašli posao sobarice u hotelu. Ahmetu su omogućili liječenje i mjesečnu socijalnu pomoć.

– Bio sam i baby siter jer je naš sin tada imao samo dvije godine. Čuvao sam ga dok je supruga bila na poslu po osam, devet ili 10 sati svaki dan – sjeća se Ahmet.

Godine su prolazile, Ahmet se nadao se da će ozdraviti. No, oduljilo se. Živjeli su, veli Ahmet, skromno, ništa im nije falilo, imali su i auto. Velika nesreća je zadesila porodicu Ališah 2002. Njihov stariji sin Edin je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Imao je 20 godina.

– Čitav svijet se srušio na nas. Bili smo slomljeni. Naš drugi sin Emir tada je imao 6,5 godina. To je tragedija koju ne bih poželio ni najgorem dušmanu. Bol je neopisiva i nesnošljiva- opisuje Ahmet.

Uskoro je Ahmet upoznao čovjeka koji se bavio iznajmljavnjem i prodajom poslovnih prostora i objekata samo za ugostiteljstvo. Objašnjavao mu je i „rukama i nogama i išaretom“, jer engleski nije znao, da mu nađe manji poslovni prostor u kojem bi mogao otvoriti restoran legalno. Izmišljao je, kaže, svašta, služio se svim legalnim trikovima, častio goste sa nečim što nema u jelovniku! Ali ništa nije pomagalo. Tako je bilo prve dvije godine. Jedva je sastavljao kraj sa krajem. Mučili su se i radili. Halida, i njihov sin Emir. Radili smo svaki dan po 13 ili 14 sati, tačno 965 dana bez jednog slobodnog dana i pauze. Međutim trud se polako počeo pokazivati i onda od partija koje je pravio, doduše večinom su bili Bosanci počelo je polako…

Guy Fieri, najveća zvijezda američke TV-industrije u području kulinarstva, nedavno je restoran proglasio najboljim u gradu. Bio je gost restorana dva dana, a sa saradnicima je snimio emisiju za nacionalnu televiziju koja je emitovana početkom marta. Zatim je komanda Američke vojske naručila hranu iz restorana. Bješe to specijalni ručak za 250 osoba. A onda je Kongresmenka Gabriel Giford je naručila ručak za 150 osoba u sklopu svoje predizborne kampanje. Malo-pomalo, svake godine biznis sve veći i veći….

Každe da Amerikanci jedu sve, najviše ćevape, to je čudo koliko vole i obožavaju ćevape.Vole i miješano meso, gulaš, sarmu, doner kebab, bosanski lonac… Vole baklave, tufahije i hurmašice….

– s Gary HickeyDan GibsonCJ Hamm 

Na kraju nikako ne može da shvati omladinu koja spava do 12 sati popodne a kuka kako nema posla. Rad i samo rad i na kraju se moraju pokazati rezultati rada.  Voli svoju BiH vezan je srcem i dušom za nju!!!


Source: zgubidan.com

Komentari

Komentari

Pogledaj

Ne vraćaj se onome koji te je jednom ostavio…

Molim te, molim te, imaj poštovanja prema sebi. Nemoj se vratiti osobi koja je pobjegla …

Powered by moviekillers.com