Srijeda , 24 April 2019
Početna / Tehnologija / Kompjuteri / TED Talk sedmice: Proticanje vremena, zabilježeno na jednoj fotografiji

TED Talk sedmice: Proticanje vremena, zabilježeno na jednoj fotografiji

Stephen Wilkes speaks at TED2016 - Dream, February 15-19, 2016, Vancouver Convention Center, Vancouver, Canada. Photo: Bret Hartman / TED

Stephen Wilkes speaks at TED2016 – Dream, February 15-19, 2016, Vancouver Convention Center, Vancouver, Canada. Photo: Bret Hartman / TED

Američki fotograf Stiven Vilks je počeo je svoju karijeru kao fotoreporter, a postao poznat po posebnoj tehnici uz pomoć koje na jednoj fotografiji predočava sekvence uslikane po dane, ali i po noći. Vilkis na ovaj način predstavlja svakodnevne sekvence svjetskih metropola poput Njujorka i Pariza, Šangaja i mnogih drugih.

Njegov koncept, nastao 1996. godine, nazvao je iz „iz dana u noć“ i objedinjuje kompozicije upečatljivih lokacija dok oni prelaze iz dana u noć. Da bi se napravila samo jedna slika Stiven fotografiše oko 1500 fotografija, za koje mu je potrebno od 15 do 30 sati. Osim što mora da radi po 15 sati dnevno, najčešće fotografiše sa visine od 15 metara, ali kako kaže to mu ne predstavla nikakav problem.

Stiven naglašava da ga pokreće čista strast za stvaranje fotografija koje nose sa sobom neku posebnu priču i da je za njega je fotografija trenutak zamrznut u djeliću vremena i predstavlja opipljiv dio ljudskih sjećanja. Ističe da napredan tehnologije utiče i na razvoj fotografije.

U svom 12-minutnom TED Talku navodi omiljena mjesta i ljude sa kojima je radio, a da biste se uvjerili u bajku koju ovaj umjetnik stvara pogledajte u nastavku kompletan govor.


Source: Tehnologija

Komentari

Komentari

Pogledaj

Aplikacija Cambi pretvara fotografije u umjetnička djela

U moru aplikacija za fotografisanje, teško je pronaći one koje se po nečemu izdvajaju od …

Powered by moviekillers.com