Petak , 24 Maj 2019
Početna / Zabava / Slike / Ne osjećaju bol: Cijela porodica ne osjeća kad se opeku, slome ruku…

Ne osjećaju bol: Cijela porodica ne osjeća kad se opeku, slome ruku…

Talijanska porodica jedina je na svijetu, smatraju znanstvenici, koja ima ovu vrstu genetske mutacije.

‘Sindrom Marsili‘ mutacija je gena zbog koje ne možeš osjetiti bol, a ime je dobila po talijanskoj porodici  čiji članovi boluju od te bolesti.

Letizia Marsili (52) iz Siene u Italiji u djetinjstvu je shvatila kako senzori za bol u njezinom tijelu ne funkcioniraju. Svaki put kada bi se opekla, lupila, pa čak i strgala ruku ili nogu bila bi potpuno imuna na bol. 

Osim Letizije i njezina sestra Marina Elena, majka Maria Domenica, nećakinja Virginia te sinovi Ludovico i Bernardo boluju od iste bolesti.

– Od prvog dana živimo kao i svi drugi ljudi, možda čak i bolje. Mi ne osjećamo bol, tj. osjetimo je na sekundu i onda nestane kao da se nikad nije ni pojavila – rekla je Letizia.

No ipak Letiziju brine sin Ludovico (24) koji se bavi američkim nogometom. 

– Američki nogomet opasan je sport u kojem se ozljede stalno javljaju, a Ludovico je već nekoliko puta imao prijelome gležnja koje ga nisu spriječili da izađe iz igre. Rendgen je pokazao da ima mnoštvo mikrofraktura na oba gležnja – rekla je Letizia.

Slična je priča i s drugim sinom Bernardom (21) koji je slomio lakat kada je pao s bicikla, ustao se i nastavio voziti bicikl sljedećih 14 kilometara. 

Letizijina majka i nećakinja često su se opekle grlo na vrućim pićima, slomile su zapešće, a da nisu ni znale, kao i gležanj.

Porodica Marsili vrlo je brzo postala zanimljiva mnogim znanstvenicima koji su se nadali da će otkriti novi način tretiranja boli i genskih mutacija koje su u ovom slučaju, vrlo rijetke. Iako se većini ova sposobnost čini kao supermoć, osjećaj boli znak je da se u našem tijelu nešto događa a kada senzori boli ne rade, bolest ili ozljede se mogu razvijati bez da to znamo. Zbog toga može doći do težih komplikacija.

– Pokušavamo otkriti zašto se to događa i kako to da ne osjećaju bol. Ako to uspijemo, to otvara vrata otkrićima nove anestezije – kazao je James Cox sa Sveučilišta College London. On tvrdi da članovi obitelji imaju sve živce na broju i nisu oštećeni, ali da oni jednostavno ne rade onako kako bi trebali.

Stručnjaci vjeruju da je ovo jedina obitelj koja ima mutaciju gena ZFHX2 te se nadaju da će daljnje istraživanje pomoći ostalim pacijentima da smanje kroničnu bol. No, bez obzira koliko ovo može biti opasno, Letiziji je ipak drago što ne može osjetiti bol kao svi ostali ljudi.   Koja luda priča! Što bi ti sve napravio/la da ne možeš osjetiti bol?!    Izvor: Dnevnik.hr.


Source: zgubidan.com

Komentari

Komentari

Pogledaj

Zoološki vrt gdje su ljudi u kavezima, a životinje slobodne

Mnogi od nas imaju divna sjećanja na posjet zoološkom vrtu u našem djetinjstvu…. …. Predivne …

Powered by moviekillers.com