Nedjelja , 17 Februar 2019
Početna / Zabava / Slike / Ne nosite hranu na ljetovanje koja je potencijalna bomba!!!

Ne nosite hranu na ljetovanje koja je potencijalna bomba!!!

Kad kreću na ljetovanje mnoge porodice, kako bi prošle jeftinije, sa sobom nose zamrznutu hranu u ručnim frižiderima.

Pored gotovih jela, nosi se i meso, trajne kobasice, konzerve, paštete, ali i mlijeko. Ukoliko i vi ovo radite, trebali biste pročitati mišljenje stručnjaka o ovoj temi i koliko bi vas to moglo skupo koštati. Nutricionista Milka Raičević objašnjava da je veoma opasno nositi zamrznutu hranu u ručnom frižideru na dalek put, jer hrana može da krene da se otapa, pa onda nikako ne biste smjeli ponovo da je zaleđujete.

– Hranu koja je krenula da se odmrzava treba ostaviti da se do kraja odledi i utrošiti je u roku od 2-3 dana, čuvajući je u frižideru. Ovo važi za hranu koja je termički obrađena, dakle već gotova jela. Kada je u pitanju svježe meso, njega treba utrošiti u roku od dan, dva. Čak i da namirnice ne krenu da se otapaju, meso ima smisla da se zaledi samo ako je svježe zaklano, a ono kupljeno u radnji koje je već prethodno bilo zamrzavano totalno će izgubiti sve hranljive vrijednosti, minerale, vitamine i enzime – naglašava nutricionista!

– Ljudi misle ako dugotrajno mlijeko i konzerve u radnjama stoje van frižidera da mogu bezbijedno da izdrže dug put po velikim vrućinama bez rashlađivanja. To je, međutim, potpuno pogrešno uvjerenje, jer je ta ambalaža predviđena da održi kvalitet hrane do određene temperature. U gepeku automobila, na 40 ili 50 stepeni, u mlijeku, kao i trajnim mesnim prerađevinama, paštetama, ribi i gotovim jelima u konzervama doći će do određene hemijske reakcije, pa iako takva hrana neće promeniti ukus i miris ona neće biti bakteriološki ispravna za jelo. Zato, ako već nosite ovakve namirnice ljeti na put, obavezno to činite u frižideru ili rashladnoj torbi sa rashladnim patronima. Isto tako, voće kao što je kivi, pomorandže, limun, grejpfrut na velikoj vrućini će brzo da prezri i usred toplote bakterije će ući u njih, a vi ćete ih pojesti misleći kako su lijepo slatke i zrele – upozorava nutricionista.

Savjetuje kako na moru trebate jesti rižu i tjesteninu, koju je lako ponijeti na put. – Umjesto mesa mogu se pojesti i dva jaja, a kod ribara se može kupiti povoljno svježe ulovljena riba. Laganija ishrana se i inače preporučije za ljetnji period i velike vrućine, a ne masna i teška hrana – savjetuje Mirkovićeva i dodaje i da flaširana voda u plastičnim bocama ne trpi veliku vrućinu, jer dolazi do razgradnje plastike, pa i o tome treba voditi računa. -Espreso-

 

Šta je najbolje poneti? – Nosite testeninu i gotove supe, na meso i mlečne proizvode zaboravite. Ukoliko napravite grešku i na letovanje ponesete hranu koja se lako kvari, odmor mogu da vam pokvare stomačni problemi. Zato neprilike sprečite na vreme.  Ako vaš put traje duže od dva sata, morate da nosite mini-frižider. Ukoliko želite da obezbedite hranu za sve vreme trajanja odmora, morate da znate da ona ne sme da stoji u frižideru duže od četiri dana.

– Crevne infekcije su češće u letnjim mesecima, odnosno toplo vreme daje bakteriji više mogućnosti za razmnožavanje i kontaminaciju hrane. Iz tih razloga potrebno je hranu čuvati dobro rashlađenu i posle obroka je brzo vratiti u frižider – kaže dr Ratko Tomašević, gastroenterolog Kliničko-bolničkog centra Zemun. Na listi hrane koju ne bi trebalo da nosite na put nalaze se lako kvarljive namirnice, mlečni proizvodi i meso. Kako dodaje lekar, salmonela može lako da se nađe u žumancima nekonzumnih jaja. Iz tog razloga u mini-frižideru ne bi trebalo da držite namirnice u kojima ima neobrađenih jaja, poput majoneza, kremova, filova.

S druge strane, na put smete da nosite instant kesice za supu, suhomesnate proizvode u vakumiranoj ambalaži i testenine. Da ste napravili pogrešan odabir hrane, možete da saznate lako preko ovih simptoma: mučnine, povraćanje, grčevi u trbuhu i dijareja, koje nekada mogu da sadrže primese krvi.

Šta da pripremite deci za užinu na plaži?-  Mame koje doje bebe trebalo bi to da rade što češće, smeju bebama da daju i vodu, koja pomaže hidrataciju. Ako bebu hranite formulom, pre nego što pođete na plažu, spremite je, stavite je u rashladnu kesu ili mini-frižider. Ukoliko je negde zagrevate, to morate da uradite neposredno pre hranjenja. Hranu koju spremite za bebu držite dobro zatvorenu, u plastičnoj posudi, koju ćete da stavite u ručni frižider. Za obrok na plaži siguran izbor su komercijalne kašice. Ponesite koliko je potrebno, a ostatak vratite u frižider. Deca leti uživaju u sladoledu, ali on bi trebalo da se jede posle glavnog obroka kako se ne bi smanjio apetit. Slatkiše zamenite voćem. Važno je da kupujete mlečne proizvode iz frižidera, da ljuštite voće i da perete ruke pre obroka. Naviku pranja ruku prenesite na decu.


Source: zgubidan.com

Komentari

Komentari

Pogledaj

I mi smo ponosni roditelji i mi znamo da volimo.

Ponosni, zabrinjavajući i nježni osjećaji roditelja ne nalaze se samo u ljudskim bićima. Naši četveronožni prijatelji …

Powered by moviekillers.com