Srijeda , 24 April 2019
Početna / Tehnologija / Kompjuteri / Mozilla Codemoji: Naučite enkripciju putem zabavnih ikonica

Mozilla Codemoji: Naučite enkripciju putem zabavnih ikonica

codemoji_mozilla

Emotikoni koji oslikavaju različita raspoloženja i reakcije postali su neizostavan dio online komunikacije. Međutim, Mozilla, koja stoji iza čuvenog pretraživača Firefox, odlučila je da proširi njihovu upotrebu, te je za svoje korisnike napravila igricu.

Naime, Codemoji je nova igra u kojoj je suština da pošaljete kodiranu poruku svojim prijateljima, ali onu koja će biti sastavljena od različitih emotikona. Tačnije, korisnik sastavlja poruku za koju želi da bude dekodirana i bira emotikone koji će poslužiti kao ključ za dekodiranje. Codemoji potom pretvara takvu poruku u niz emotikona iza koje se krije tajna poruka.

Jednom kada podijelite šifriranu poruku, vaši prijatelji moraju pogoditi koji emotikon je zapravo vaš ključ kako bi razotkrio dio poruke. Mozilla čak i predlaže da prijateljima ostavite napomene koje bi im pomogle da otkriju koji emotikon je u pitanju. Igra se završava razotkrivanjem emotikona, a samim tim i otkrivanjem poruke.

Iz Mozille napominju da Codemoji neće zaista služiti u svrhe komunikacije, već edukacije. Prvenstveno im je namjera da uče korisnike, a naročito mlađe generacije osnovama enkripcije. Dodaju i to da je enkripcija ugrožena danas, što se vidi iz slučajeva poput spora kompanije Apple i FBI, gdje je Mozilla stala na stranu Apple-a čiji šifrirani podaci su bili ugroženi.

Šifriranje je jedna od aktivnosti koje ponajviše štite privatne podatke miliona korisnika širom svijeta i od izuzetnog je značaja da opstane tokom godina i odoli raznim zloupotrebama.


Source: Tehnologija

Komentari

Komentari

Pogledaj

Aplikacija Cambi pretvara fotografije u umjetnička djela

U moru aplikacija za fotografisanje, teško je pronaći one koje se po nečemu izdvajaju od …

Powered by moviekillers.com