Nedjelja , 17 Februar 2019
Početna / Zabava / Slike / ha ha ha, kako je naivna :D :D :D

ha ha ha, kako je naivna :D :D :D

Kada je riječ o plakanju, znanstvenici i književnici uvelike se razlikuju u stavovima, ponajviše o razlozima plača. Pjesnici kažu da čovjek plače da bi se umanjila snaga tuge i žalosti (Shakespeare u Henriku VI.), drugi tvrde da plakanje popravlja i umanjuje loše osjećaje, mada se nakon prolivenih suza zapravo nije ništa promijenilo. Znanstvenik Charles Darwin smatrao je da su suze beskorisna nuspojava kontrakcije određenih mišića, koji se moraju povremeno kontrahirati kako se u njima ne bi nakupilo previše krvi. Priznao je, navodno, da plač djece ipak privlači pažnju roditelja.

Više je stavova i ideja o tome zašto odrasli plaču. Jedna je da to čine iz istog razloga kao i bebe – kada traže podršku i pažnju. Međutim, ljudi ponekad plaču sami pa se vjeruje da im to služi kao sekundarna potvrda njihova emocionalnog stanja, pomaže im da razumiju vlastito stanje duše.

Plač izazvan emocionalnim motivatorima je potrebna biološka reakcija koju izaziva samo tijelo s ciljem da izbaci toksine i stvori stanje naknadne ugode koje je ljudima prijeko potrebno nakon što se dobro isplaču. Terapeutkinja Marisa Peer vjeruje da postoje dva glavna uzročnika emocionalnih suza: ekstremne emocije i signal za opasnost i nevolju svih vrsta.

Suze su sastavni deo ljudskog emotivnog paketa – plačemo kada smo tužni i kada smo srećni, a žene su u tome, definitivno, bolje od muškaraca – plaču duplo češće, pokazalo je istraživanje. Šta je to što odvrće “česmu” u našim očima?

Iako se pretpostavlja da, osim ljudi, slonovi i gorile takođe plaču kada su emotivno povređeni, to nije naučno potvrđeno. Što se ostalih životinja tiče, drugi sisari i krokodili iz slanih voda suzama podmazuju i štite oči. Ali sa ljudskom vrstom je drugačije…


Source: zgubidan.com

Komentari

Komentari

Pogledaj

I mi smo ponosni roditelji i mi znamo da volimo.

Ponosni, zabrinjavajući i nježni osjećaji roditelja ne nalaze se samo u ljudskim bićima. Naši četveronožni prijatelji …

Powered by moviekillers.com