Petak , 24 Maj 2019
Početna / Kućna medicina / Zdrav i dug život / Fobije: od visine, smrti, otvorenog prostora…

Fobije: od visine, smrti, otvorenog prostora…

Fobija je snažan i kroničan strah koji se obično javlja za vrijeme velikih promjena u životu. To mogu biti razvod, smrt supružnika ili bliske osobe,…
Svaki čovjek drugačije se ponaša u kritičnim situacijama. Kad veliki pas potrči prema vama, strah koji u tom trenutku osjetite vrlo je stvaran, ali ga obično nastojite prikriti. Međutim, u istoj situaciji osoba koja voli životinje ne osjeća nikakv strah jer je uvjerena da joj pas neće naškoditi i da samo pokazuje kako se želi igrati.
U takvim situacijama čovjek treba biti svjestan uzroka svojeg straha kako bi mogao odrediti je li on opravdan ili ne. Ako je čovjekovo fizičko tijelo u opa­snosti, strah opravdan. No postoje i stalni strahovi koji mogu biti rezultat odgoja ili događaja iz ranog djetinjstva. Pritom se ne misli samo na neku tragediju ili maltretiranje djeteta.
Primjerice, mnogi roditelji živi u stalnom strahu da će dijete pasti, prehladiti se, prikliještiti prste… Bez obzira na to koli­ko su takvi strahovi uobičajeni, oni nisu prirodni. Kako to može biti štetno? Čovjek stvara u svojem umu tako zvanu mentalnu sliku koja se kasnije nesvjesno odražava na njegove misli i pona­šanje, ona se nakon određenog vremena doslovce materijalizira u njegovim postupcima.
 
Priznajte
U narodu za to postoji uzrečica: «Što je na umu, to je na drumu (cesti)», a to znači da se sve ono što čovjek zamišlja obično i dogodi. Obično se događa da netko tko se boji da će biti pokraden i biva pokraden, a žena koja se boji silovanja ponekad bude silovana. Što se više nečega bojite, čak i nesvjesno, to više to ostvarujete. Čovjek svje­sno ili nesvjesno razvija neku situaciju u svojem umu dok ne dobije dovoljno energije i zamaha da se ona očituje u stvarnosti.
Kako se tome suprostaviti? Ako čovjek shvati i sam sebi prizna ono što osjeća i čega se boji, to će raspršiti energiju koja bi se inače usmjerila na ostvarivanje njegovih strahova. Naravno, to se ne događa preko noći, čovjek ne može jednostavno reči: Od sutra se više ne bojim psa, šefa, nastavnika… Za to treba vremena, upornosti, duhovnog napretka, podrške i ljubavi bližnjih kako bi se razumjeli strahovi i njihovi uzroci, kako se čovjek ne bi s njima emocio­nalno vezao, te kako bi ih na kraju i savladao.
Iako nema pravila o tome kako se i kada pojavljuju strahovi koji prerastaju u fobije, najveći broj strahova obično imaju djeca čiji su roditelji bili nesigurni i tjeskobni. Prestrašeni roditelji obično odgajaju prestrašenu djecu. Istraživanja pokazuju da žene imaju više strahova (fobija) od muškaraca.
 
Pogledajte u oči
Kako se boriti protiv strahova i fobija? Objasnite sami sebi da je to pretjerani osjećaj koji stalno potičete svojim negativnim mislima i energijom. Važno je da prekinete te misli i energiju, a jedino je rješenje prihvatiti onu staru narodnu mudrost: «Pogledati strahu u oči».
Naravno, to je lakše reči nego učiniti. Počnite s malim pobjedama svaki dan. Ako se bojite životinja, nemojte odmah pristupiti nekom divljem psu lutalici, suočite se u početku s malim životinjama, nekom mirnom susjedovom kućnom mačkom. Kad vam nakon nekoliko dana privikavanja samopouzdanje naraste, pristupite većim životinjama. Nemojte pritom sami sebe uvjeravati da ste hrabri, da se ne bojite, da ne smijete misliti što će se dogoditi ako vas životinja ugrize…
Strah nije razuman, nećete ga moći savladati razumom. Jedini način da savladate strah jest da se s njim suočite fizički, ali polako i bez ikakvih misli i predrasuda. Ako u početku ne možete pogladiti mačku, nemojte se na to prisiljavati. Samo sjedite kraj nje i pustite da se stvari događaju bez vašeg uplitanja. 
 
Samopouzdanje
Nemojte se bojati priznati strah! Osobe koje to taje i bore se same sa svojim strahovima, stalno osjećaju strah. Otvoreno priznajte svoje strahove sebi i drugima, nakon toga postat ćete slobodniji i lakše ćete ih savladati.
Nemojte izbjegavati suočavanje sa strahovima uzimajući lijekove ili alkohol, samo ćete ih potisnuti, a nakon toga oni će se opet vratiti i bit će još strašniji. To je slično zubobolji. Ako vam je zub pokvaren, lijekovi protiv bolova samo će prikriti uzrok bola, a neće izliječiti zubobolju.
Kad se počnete nečega bojati, zapitajte se što možete izgu­biti ili dobiti ako se prepustite tom strahu. Ako u vašem smje­ru dolazi kamion, strah će vam koristiti. Strah je u tom sluča­ju stvaran i opravdan. Međutim, strah obično nije koristan i samo vas sprečava da krenete naprijed. Ako se suočite sa strahom i priznate ga, to će vam dati samopouz­danje koje će se prenijeti na svako područje vašeg života.
Zbog straha obično donosimo pogrešne odluke. Kad moramo izabrati između dvije mogućnosti, ako smo prestrašeni, najčešće ćemo pogrešno odlučiti. Strah u takvim situacijama «paralizira» čovjeka i smanjuje njegovo samopošto­vanje. Vibracije straha svugdje su oko vas i, ako im dopustite, prodrijet će u vas nesvjesno. Naučite li savladati svoje emocije, bit će to najsnažnije oružje protiv straha.
 

 
Vrste fobija
U psihijatriji je poznato više od stotinu različitih fobija (strahova), koje se događaju u različitim životnim situacijama. Neke od najpoznatijih i najčešće spominjanih fobija su agorafobija (strah od otvorenog prostora), aktrofobija (strah od visine), aglofobija (strah od bola), astrafobija (strah od grmljavine i munja), glasofobija (strah od govora), zoofobija (strah od životinja), klaustrofobija (strah od zatvorenih prostora), mizofobija (strah od prljavštine), nekrofobija (strah od bolesti), pekatofobija (strah od grijeha), tanatofobija (strah od smrti), tafofobija (strah da se ne bude ziv sahranjen), toksofobija (strah od trovanja), fotofobija (strah od svjetlosti), hemofobija (strah od krvi) i fobofobija (strah od straha).
 Prema istarživanjima, ovo su najčešći strahovi:
. Od otvorenog prostora – 60 posto  
. Od bolesti ili ozljede – 20 posto  
. Od smrti – 10 posto
. Od životinja – 5 posto
. Od visine – 3 posto
 

 
Protiv straha
 Za liječenje fobija najčešće je potrebna stručna pomoć, ali neke strahove možete sami nadjačati ovim postupcima:
. Mirni i opušteni, iskreno nabrojite sve svoje strahove, sve ono čega se već dugo bojite.
. Izaberite jedan od svojih strahova za koji mislite da ga u ovom trenutku možete pokušati savladati. Suočite se s njim «korak po korak».
. Primjerice, ako se bojite gužve i otvorenog prostora, nemojte odmah otići u tramvaj ili u kino. Prvih dana hodajte određeno vrijeme, koje se unaprijed odredili, svojim stubištem i hodnikom, zatim pođite u park kada u njemu nema mnogo ljudi, potom u mirno doba večeri obiđite ulice u susjedstvu…
. Kad savladate prvi i najslabiji strah, suočite se na isti način sa svim ostalim strahovima. Ne uzimajte pritom lijekove niti alkohol.
 
Source: zdravlje

Komentari

Komentari

Pogledaj

Ljubavni horoskop za Bika – kakav je prema partnericama?

Ljubavni horoskop pročitajte prije nego se zaljubite u Bika, a pogotovo ako ga oženite! Ljubavni …

Powered by moviekillers.com